Journalistpriset

P4 Blekinge rapporterade bäst om självmord 

Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2014 går till P4 Blekinge. Dessutom får BLT:s ledarskribent Erik Hultgren ett hedersomnämnande. Priset delas ut i ABF-huset i Stockholm på den internationella suicidpreventiva dagen den tionde september.

”P4 Blekinge har på ett djupgående, ansvarsfullt och sakligt sätt belyst problematiken kring självmord ur en mängd vinklar. Den gedigna rapporteringen förklarar, punkterar myter, minskar stigmat kring psykisk ohälsa och åskådliggör på ett respektfullt sätt hur självmord drabbar. Sammantaget är P4 Blekinges rapportering mångfacetterad, väcker eftertanke och är något alla bör lyssna på för att sätta sig in i ett av Sveriges största samhällsproblem.”

Så lyder juryns motivering till varför P4 Blekinge vinner Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2014.

– Jag och hela stationen är mycket stolta över priset. Det känns fantastiskt att uppmärksammas för att vi vågade ta upp ett stort och tabubelagt problem som borde vara självklart att belysa, säger Peppe Alfiero, kanalchef P4 Blekinge.

Erik Hultgren, ledarskribent på Blekinge Läns Tidningar, tilldelas ett hedersomnämnande med motiveringen: ”Erik Hultgren har under flera år regelbundet analyserat, resonerat och rapporterat om självmord. Det har han gjort genom initierade, genomtänkta och mycket läsvärda texter på ledarplats. Juryn hoppas att Erik Hultgrens texter inspirerar fler ledarskribenter till att lyfta självmord som ett av Sveriges största och samtidigt ett av de minst uppmärksammade samhällsproblemen.”
– Det är naturligtvis en stor ära att få ta emot hedersomnämnandet. På senare tid har fler och fler medier börjat rapportera bra om självmord, men från ledarskribenter och andra opinionsbildare är det ännu tyst. Förhoppningsvis kan det här priset få fler att ta sig an frågan, säger Erik Hultgren.

Årligt pris
Suicide Zeros pris för bästa rapportering delas i år ut för första gången och kommer årligen att delas ut på den suicidpreventiva dagen den 10 september.
– Med priset vill vi öka medvetenheten om att det går utmärkt att rapportera om självmord om man följer WHO:s riktlinjer. Ska självmorden minska är det ett måste att journalister lyfter detta område på samma sätt som man lyfter annan samhällsproblematik, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero.

Det finns oerhört mycket för journalister att gå vidare med. Suicide Zero vill se mer kritiska frågor till lokala politiker och andra viktiga beslutsfattare. Fortfarande saknar de flesta län och kommuner suicidpreventiva handlingsplaner. Varför? Fortfarande har politiker oerhört låg kunskap omgrundläggande fakta kring självmord. Varför är det så? Vad gör politiker konkret för att förebygga självmord? När får vi se kriscenter i alla län i Sverige? När får vi se gedigna händelseanalyser? När får vi se Miami-modellen i svenska skolor? När finns det psykambulanser runt om i Sverige? Hur många skolor har en strategi för hur självmord ska förebyggas och vet hur de ska bete sig om en elev tar sitt liv? Varför satsades inga pengar på nollvisionen? Kan vi ändra den åttonde pressetiska regeln till ”Undvik att skapa identifikation mellan den som tagit sitt liv och den som tar del av rapporteringen”?

Tips för bättre rapportering. Klicka gärna på länkarna nedan och tipsa dina journalistkollegor.

Väljer någon att ta sitt liv?

Råd till medier som vill skriva om självmord

Om den suicidpreventiva dagen
Det är gratis entré till föreläsningarna under den suicidpreventiva dagen. Schemat hittar du här:http://ki.se/nasp/valkommen-till-suicidpreventiva-dagen-2015 Priset för bästa rapportering kommer att delas ut ungefär kl 14:30.

På kvällen den 10 september från kl 18 kommer Suicide Zero att tända 1531 ljus vid Katarina kyrka till minne av de som tog sitt liv i Sverige under 2014. På flera andra platser i landet kommer liknande ljusmanifestationer att hållas.

P4 Blekinges rapportering om självmord: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5772176

Några av Erik Hultgrens texter
http://www.blt.se/ledare-blt/myterna-frodas-i-tystheten/

http://www.blt.se/ledare-blt/sjalvmal-om-sjalvmord/

http://www.blt.se/ledare-blt/bendjellouls-sjalvmord-borde-bli-en-vackarklocka/

http://www.blt.se/ledare-blt/sorgen-bakom-skrattet/

http://www.blt.se/ledare-blt/valkommen-till-blekinge-pride/

Juryn bakom priset för bästa rapportering om självmord 
Alfred Skogberg – generalsekreterare Suicide Zero
Cecilia Modig – ordförande Mind
Michael Westerlund – forskare JMK, journalistik medier och kommunikation
Gergö Hadlaczky – chef NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa.

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

  • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
  • lyfta fram nytänkande och konkreta
    lösningar för att rädda liv
  • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad

Ge en gåva

90konto

swisha gava

sms

Kontakt

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Suicide Zero,
    Travbanan 57, 147 34 Tumba